Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest jedną z bardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Ma bardzo wiele do zaoferowania – praktycznie każdy region posiada ofertę kulinarną będącą jego znakiem firmowym.
Poza daniami regionalnymi istnieją oczywiście potrawy popularne w całym kraju. Są one wizytówką Hiszpanii i obowiązkowo powinny się znaleźć
na liście menu podczas pobytu w tym słonecznym kraju. Kuchnia śródziemnomorska i z drugiej strony niezwykły klimat powodują, że coraz więcej osób z całego świata staje się posiadaczami nieruchomości w Hiszpanii.

Paella:

Z Walencji wywodzi się narodowa potrawa Hiszpanii – paella. Jest najbardziej popularnym hiszpańskim daniem. Paelle podaje się w tym samym naczyniu, w którym została przyrządzona. Podstawą dania jest średnioziarnisty ryż oraz szafran – przyprawa, która nadaje kolor całej potrawie. Pierwotna wersja paelli zawierała mięso z kurczaka i królika, a obecnie istnieje wiele wariantów paelli (paella marinara, paella mixta, paella de verduras). Najbardziej popularna jest ta z owocami morza.

Gazpacho:

Chłodnik, który przyrządza się z pomidorów i papryki, a także namaczanego w wodzie chleba. Zdobył uznanie swoim smakiem i świeżością składników, które dojrzewają w pełnym słońcu. Doskonale orzeźwia w chłodne dni i dodaje energii.

Tortilla de patatas:

Tortilla de patatas, inaczej tortilla espanola, znacznie odbiega od meksykańskiej wersji serwowanej w barach szybkiej obsługi. To omlet przygotowywany z ziemniaków i jajek – bardzo pożywny i smaczny.

Gambas a la plancha:

W kuchni hiszpańskiej nie może zabraknąć potraw przygotowywanych z owoców morza. To przede wszystkim krewetki z grilla, zwane gambas a la plancha. Należą do najbardziej popularnych i zarazem prostych do wykonania.

Fabada:

Kuchnia hiszpańska to oczywiście również popularne danie, wywodzące się z Asturii. Podstawą fabada jest fasola i wędliny, które dodaje się w dużej ilości. Najlepiej sprawdza się kiełbasa chorizo.

Churros:

Paluszki churros są podawane najczęściej na śniadanie. Przygotowywane są z ciasta parzonego. Ciasto powstaje poprzez zaparzenie mąki z wodą i tłuszczem, a następnie jest smażone. Churros konsumuje się z gorącą czekoladą. Jest popularne szczególnie wśród osób prowadzących aktywne życie nocne – ponoć doskonale leczą kaca i dodatkowo jest wyśmienity.

Tapas:

Kuchnia hiszpańska słynie z różnego rodzaju tapas, czyli przekąsek. W każdym regionie przyrządza się je w charakterystyczny sposób. Przekąski serwuje się w barach i restauracjach, zarówno na ciepło lub zimno. Głównymi składnikami tapas są owoce morza, jajka, warzywa i mięsa. Najczęściej znajdziemy tapas złożone z banderilla (pikle), owoców morza, kiełbasy fuet, oliwek, oreja (ucho wołowe), czy w formie tortilla espanola. Tapas są podawane najczęściej jako dodatek do rożnego rodzaju trunków. Składniki układa się na pajdzie chleba lub kawałku specjalnej bułki. Następnie wbija się w nie wykałaczkę, która ma przytrzymać składniki.

Tapas w barach są najczęściej dostępne w formie szwedzkiego stołu, a rozliczenie następuje poprzez przedstawienie obsłudze ilości wykałaczek, które pozostały po skonsumowanych przysmakach. Istnieje wiele tradycji i zwyczajów związanych ze spożywaniem tapas. W niektórych miejscach serwetki po tapas rzuca się na podłogę, która wyłożona jest trocinami! Innymi słowy – tapas można jeść na różne sposoby i w różnych miejscach.